Хүнсний аюулгүй байдал, эрүүл ахуйн лаборатори

Үйл ажиллагаа
Тус лаборатори нь малын гаралтай түүхий эд, бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдлын судалгаа, сургалт, сорилт, үнэлгээ, баталгаажуулалтыг хэрэгжүүлдэг бөгөөд туйлын зорилго нь МАА-н гаралтай бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдлын баталгаажуулалтыг олон улсын стандартад нийцүүлэх, ингэснээр үйлдвэрлэгчдэд бренд бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх, экспортлох, дэлхийн зах зээлд гаргахад нь чиглэсэн шинэ арга технологийг боловсруулах
- Хүнсний халдвар, хордлого үүсгэгч Salmonella, E. coli, S. aureus, B. cereus, Pseudomonas-ийн антибиотикт тэсвэр чанарын судалгаа
- Лабораторийн сорилт шинжилгээ, ур чадварын үнэлгээ
- Техникийн зөвлөх үйлчилгээ
- Сургалт
- Махны чанар, аюулгүй байдал
- Махны үйлдвэрлэлийн эрүүл ахуй, чанрын хяналтын асуудал
Төслүүд
- "Мал эмнэлгийн ариун цэвэр, магадлан шинжилгээ" шинжлэх ухаан технологийн төсөл (1997-2000 он)
- "Мал, амьтны гаралтай түүхий эд, бүтээгдэхүүнд магадлан шинжилгээ хийх арга, технологи" сэдэвт шинжлэх ухаан технологийн төсөл(2000-2003 он)
- "Мал, амьтны гаралтай бүтээгдэхүүний аюулгүйн судалгаа" сэдэвт шинжлэх ухаан технологийн төсөл(2004-2007 он)
- "Махны чанар, аюулгүй байдлын зарим судалгаа" (2008-2010 он)
- "Мах, сүү, үр тариа, хүнсний ногооны аюулгүй байдлын судалгаа, эрсдлийн үнэлгээ" ШУТТ-ийн хүрээнд "Үхэр, хонь, импортын тахианы махны аюулгүй байдлын судалгаа, эрсдлийн үнэлгээ" дэд сэдэв (2011-2013 он)
- "Шинээр болон дахин сэргэж буй мал, амьтны халдварт өвчний тандалт, тархвар судлал, эрт сэрэмжлүүлэх хариу арга хэмжээний судалгаа" ШУТ- ийн хүрээнд хийгдсэн"Зарим мал, амьтны махны төрлийг ялган таних ДНХ оношлогоо технологи" дэд сэдэв (2011-2013 он)
- "Малын халдваргүй өвчнөөс эрүүлжүүлж, ашиг шимийг нэмэгдүүлэх эм, бэлдмэлийн технологи" Цөм технологийн төслийн хүрээнд хийгдэж байгаа "Сүүний магадлан шинжилгээний цомог, меламин илрүүлэх аргачлал" дэд сэдэв (2013-2015 он)
- "Нүцгэн ортууз (Oxytropis glabra) дахь эндофит мөөгөнцрийн судалгаа" онлын сэдэвт суурь судалгаа (2013-2015 он)
Судлаачид
Нийт 5 эрдэм шинжилгээний ажилтнаас доктор 1, магистр 5 ажиллаж байна.
- Ж. Энхтуяа, Доктор (PhD), Лабораторийн эрхлэгч, эрдэм шинжилгээний тэргүүлэх ажилтан
- Т. Ганцэцэг, Магистр, эрдэм шинжилгээний дэд ажилтан
- Б. Баяр-Энх, Магистр, эрдэм шинжилгээний дэд ажилтан
- Д. Болорцэцэг, Магистр, эрдэм шинжилгээний дэд ажилтан
- Ч. Мөнгөнсар, Магистр, эрдэм шинжилгээний дэд ажилтан
- С. Наранжаргал, Магистр, эрдэм шинжилгээний дадлагажигч ажилтан
Ахмад үеийн судлаачид
- ............
Лабораторийн судалгааны чадавх
- ...............
Түүхэн замнал
- 1991 онд Ариун цэвэр, эрүүл ахуйн лаборатори нэрээр анхлан байгуулагдсан.
- 1993-1998 онд ХААИС-ийн Эрүүл ахуйн тэнхимтэй нэгдсэн.
- 2005 оноос хойш Мал эмнэлгийн ариун цэврийн магадлан шинжилгээний ур чадварын сорилтоор 3 дахь удаагаа итгэмжлэгдээд байна.
- 2016 оноос Хүнсний аюулгүй байдал, эрүүл ахуйн лаборатори болж үйл ажиллагаагаа өргөжүүлсэн.